Svampsoppa med vispad senapsgrädde

Svampsoppa med vispad senapsgrädde
Foto: Eva Hildén

Svampsoppa med vispad senapsgrädde

17 ingredienser

40 m

Får vi lov att fresta med en värmande svampsoppa som vi gör extra lyxig med vispad grädde? Grädden smaksätter vi med det karaktäristiska senapspulvret från Colman’s som tillsammans med råmarinerad svamp gör soppan dubbelt god och maxat smakrik. Svampsoppan passar utmärkt som tillbehör till kräftskivan, festlig förrätt eller huvudmåltid.

Ta fram det bästa med Grey Poupon
Grey Poupon produktbild NY2021

Ta fram det bästa med Grey Poupon

En tidlös trotjänare från Dijon som har en given plats i alla finsmakares kök.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 300 g blandad svamp (efter säsong)
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 2 msk Kikkoman Glutenfri sojasås
  • 8 dl svampbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • smör (till stekning)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Råmarinerad svamp

  • 100 g blandad svamp (efter säsong)
  • 1 msk Kikkoman Glutenfri sojasås
  • 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås
  • 1 msk Kikkoman sushi-risvinäger
  • 3 msk olivolja

Senapsgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk colman's senapspulver

Gör så här

  1. Ansa svampen. Skär eller riv den i mindre bitar. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs svamp, lök och vitlök i smör ca 5 minuter i en rymlig kastrull. Tillsätt senap, soja och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock.

Råmarinerad svamp

  1. Ansa och skär svampen i tunna skivor eller hyvla tunt med hjälp av en mandolin. Vispa ihop soja, TABASCO® Grön pepparsås och sushi-risvinäger i en skål. Tillsätt olivoljan droppvis under fortsatt vispning. Lägg i svampen och blanda runt ordentligt. Låt stå och marinera fram till servering.

Senapsgrädde

  1. Häll grädden i en bunke. Sikta ner senapspulvret. Vispa grädden lätt.
  2. Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen eller i en blender. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör ner senapsgrädden i soppan. Häll upp i skålar. Toppa med den råmarinerade svampen. Strö över gräslök. Servera gärna med nybakt bröd och en smakrik hårdost.