Svampsoppa med smålök, gräslök och vin

Siri Barje 2016

Svampsoppa med smålök, gräslök och vin

20 ingredienser

30 m

Att laga svampsoppa när det är höst är det nästan lag på. Funkar så klart vilken årstid som helst annars! Mixa den länge för att få den riktigt fluffig, slät och fin. Glöm inte att fett ger mycket smak!

Tips: Byt ut svampen mot vilken annan svamp som helst, byt ut smör och grädde till laktosfria produkter, uteslut selleri, byt ut parmesan till annan ost.

Ingredienser

portioner
  • 1 l champinjoner
  • 4 portabellosvampar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vin vitt eller rött
  • 2 msk olivolja
  • 6 msk smör
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 nätpåse små steklökar
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • parmesanost
  • salt
  • peppar
  • gräslök

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök, morot och selleri smått. Bryt svampen i mindre bitar.
  2. Ta en stor kastrull och sätt på hög värme. Tillsätt olja och 3 msk smör.
  3. Stek lök, vitlök, morot och selleri i 2 minuter. Tillsätt sedan all svamp och låt det steka i ca 5 minuter eller tills svampen har släppt vätska. Salta och peppra.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan grönsaksbuljong och låt det koka upp. Koka i 5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt grädden samtidigt.
  5. Sätt tillbaka soppan på plattan och håll varm. Hacka gräslöken.
  6. Dela smålöken i fyra delar och stek den sedan på hög värme tills de är mjuka.
  7. Tillsätt resterande smör till soppan, mixa kanske en gång till och häll upp i skålar.
  8. Toppa med stekt smålök, gräslök och parmesan eller annan ost. Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med gott bröd!