Svampsoppa med bacon och crème fraiche

Svampsoppa med bacon och crème fraiche
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Svampsoppa med bacon och crème fraiche

Av: Köket.se

Från: Köket

10 ingredienser

25 min

Numera finns det så mycket spännande svamp i grönsaksdisken. Ofta både ostronskivling och shiitake, förutom de vanliga champinjonerna. På hösten finns också de goda trattisarna, som är perfekta att koka soppa på. Här kommer ett bra recept.

Ingredienser

portioner
  • 1 l svamp
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,75 msk smör
  • 0,75 msk vetemjöl
  • 1-2 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk tomatpuré
  • 140 g bacon
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Strimla svampen och fräs den tillsammans med löken i smöret. Klicka i tomatpurén och pudra över mjölet. Rör om och spä med buljongen under kokning. Koka soppan på svag värme i 20 minuter.
  2. Strimla och knaperstek under tiden baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
  3. Krydda med salt och peppar och vispa ner hälften av crème fraichen i soppan. Ge soppan ett sista uppkok och häll sedan upp den i varma tallrikar. Servera med en klick kall crème fraiche och strimlat knaperstekt bacon.