Svampragu med potatisstomp och grönkål

POPULÄRT
koket.se
Svampragu med potatisstomp och grönkål
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Svampragu med potatisstomp och grönkål

20 ingredienser

30 min

Mustig svampragu med linser och potatisstomp. Till serveras grönkål på två sätt, som krispiga chips och som en gräddig stuvning.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Potatisstomp

  • 600 g potatis
  • 1 kruka gräslök, finskuren
  • 2 msk smör

Svampragu

  • 400 g svamp blandad (t ex ostronskivling, shiitake eller kantareller)
  • 1 rödlök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälken
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl torkade belugalinser
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Grönkål

  • 250 g grönkål
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk rapsolja
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen. Låt ånga av och hacka gräslöken.
  3. Riv svampen i mindre bitar och stek den på hög värme tills allt vatten har förångats.
  4. Hacka lök, morot och selleri smått. Tillsätt grönsaker och rapsolja i svampen och fräs några minuter.
  5. Häll i linserna, vinet och vattnet. Låt linserna koka klart i såsen. Smaka av med salt, peppar, soja och
  6. smör.
  7. Riv kålen in mindre bitar och hacka stammen. Ta 1/3 av kålen (ta inte med den hackade stammen) och blanda med 1 msk rapsolja och lite salt i en bunke. Sprid sen ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta tills de är krispiga, ca 5-7 minuter, passa noga så att de inte bränns.
  8. Stek resten av kålen med resterande rapsolja och smör. Häll på grädde och låt det koka ihop under lock.
  9. Stompa snabbt ihop potatisen med gräslöken och smöret. Servera med ragu och grönkål.