Svamp- och tryffelrisotto med kronhjort

Svamp- och tryffelrisotto med kronhjort
Foto: Tv4

Svamp- och tryffelrisotto med kronhjort

Av: Marcus - Finspång

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Ljuvligt god och krämig svamprisotto med tryffel och kronhjort. Hemligheten för att få risotton riktigt krämig är att aldrig låta den koka torrt och att röra runt ofta under tillagningen. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 10 dl grönsaksbuljong och svampbuljong
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 250 g skogschampinjoner
  • 3 msk smör
  • 4 dl parmesanost
  • tryffelolja
  • salt
  • peppar
  • 500 g kronhjort, ryggbit eller filé
  • 3 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Risotto

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Rensa och skär svampen i fina bitar.
  2. Stek alltsammans i olivolja i en djup kastrull eller gryta tills löken är glansig och svampen fått färg, ca 10 minuter. Koka upp buljongen och håll den sjudande.
  3. Häll i arborioriset i svampen och löken och stek tills riset har blivit glansigt. Häll i vinet och låt det koka in i riset.
  4. Häll i 3–4 dl av buljongen i risblandningen till att börja med och låt det puttra på svag värme. Vartefter buljongen kokar in addera 1 dl buljong åt gången. Rör runt i grytan då och då. Risotton skall hållas lös under hela processen. Riset skall kokas med buljongen till dess att endast en liten kärna återstår av riskornen.
  5. Stäng av plattan så att risotton inte kokar, häll i 3 dl parmesanost och rör runt. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Låt stå och dra i ca 5 minuter före servering.

Kronhjort

  1. Sätt ugnen på varmluft 120 grader. Putsa kronhjortsköttet från hinnor. Salta och peppra.
  2. Lägg 3 msk smör i en panna och bryn smöret ca. 3 minuter. Lägg i kronhjortsköttet och stek runtom tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in köttet i ugnen. Ta ut köttet när innertemperaturen är ca 62 grader, det tar ca 45 minuter. Låt vila 10–15 minuter. Skär köttet i skivor vid servering
  3. Servering:
  4. Lägg upp risotton i en djup tallrik och placera köttet vid sidan av. Lägg på rikligt med parmesan och droppa över lite tryffelolja.