Sushistrutar med lax, svamp och kål

Sushistrutar med lax, svamp och kål

21 ingredienser

45 min

Byt ut din klassiska fredagstacos mot detta härliga recept. Bjud på en härlig variant med magiska smaker i form av sushiris, lax, svamp, kål och mynta. En underbar helgmiddag att bjuda på!

Tips från Briska
Briska Alkoholfri Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen 0,5%

Tips från Briska

Servera gärna med Briska Demi-Sec Sauvignon Blanc & Gröna Äpple 0,5 %

Läs mer

Ingredienser

portioner

Sushi su

  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Sushiris

  • 4 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl sushi su

Tillbehör & topping

  • 10 nori
  • 100 g shiitakesvamp (eller ostronskivling)
  • 300 g lax (asc-certifierad)
  • 50 g forellrom
  • 2 hjärtsallad
  • 0,5 gurka
  • 2 dl rödkål, finstrimlad
  • 1 salladslök
  • 1 kruka mynta
  • 40 g inlagd ingefära (gari)
  • 30 g wasabi
  • 4 msk rostade sesamfrön (eller furikake)
  • 1 dl japansk soja
  • majonnäs (eventuellt)
  • 2 msk olja (för stekning)

Gör så här

Sushi ris

  1. Värm upp ingredienserna till sushi su på spisen, låt svalna.
  2. Tvätta riset under kallt rinnande vatten ca 10 min, låt sedan stå och dra i kallt vatten 30 min
  3. Lägg riset i en tjockbottnad kastrull och häll på vattnet, täck kastrullen med plastfilm så att det täcker ordentligt runt kanterna och sätt på ett lock. Koka upp på hög värme i ca 1 min, dra sedan ner värmen till lägsta temperatur direkt när det kokat upp. Sjud under lock i ca 20 min. Stäng av värmen och låt kastrullen med platstfilm och lock vila 10 min.
  4. Lägg riset i en plastbunke och blanda försiktigt med ½ dl sushi su med en slickepott så att riskorna separerar från varandra, sedan klibbar riset ihop igen efter någon minut.

Tillbehör & topping

  1. Skär laxen i skivor ca 5 mm tjocka. Stek svampen gyllenbrun och salta.
  2. Plocka salladen i blad, skölj och torka den, skär gurkan i avlånga skivor, finstrimla rödkålen, plocka myntan och skär salladslöken fint. Klipp noriarken på hälften.
  3. Lägg lite ris på noriarket och fyll med övriga ingredienser, rulla ihop till sushistrutar. Servera med gari, wasabi, soja och eventuellt lite majonnäs.
TIPS!
Tips!
Briska Sallad med jordgubbar och fetaost

Tips!

Här hittar du fler tips och festliga recept med Briska Alkoholfri Cider.

Läs mer