Caesar surf ’n’ turf

koket.se
Caesar surf ’n’ turf
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Caesar surf ’n’ turf

27 ingredienser

45 m

Lyxig caesarsallad med grönkål, örtgrillade havskräftor och grillad flankstek.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg flankstek
  • 8 råa havskräftor
  • 0,25 baguette (gärna 2 dagar gammal, så att den går att skiva tunt)
  • 1 romansallad
  • 1 knippe grönkål
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • parmesanost

Caesardressing

  • 2 äggulor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl solrosolja
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 bit parmesanost
  • 0,5 citron, saft av
  • droppe tabasco
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Örtsmör

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka persilja
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 citroner, skal av
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Caesardressing

  1. Vispa samman gulorna med vinäger, riven vitlök, salt och peppar.
  2. Slå i oljan i en tunn stråle under konstant vispning och tillsätt mjölken i omgångar, vartefter dressingen tjocknar.
  3. Rör i finriven parmesan (cirka 1 dl). Smaksätt med citronsaft och tabasco.

Örtsmör

  1. Finhacka vitlök, koriander och persilja och mosa samman med smöret.
  2. Smaksätt med rivet citronskal, flingsalt och svartpeppar.

Flankstek, havskräftor och sallad

  1. Skiva baguetten lövtunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olivolja och salta.
  2. Rosta krutongerna gyllene i ugnen i 5–10 minuter.
  3. Klyv havskräftorna på längden, lägg dem på en plåt med snittytan uppåt och bred på örtsmöret.
  4. Skölj, torka och riv romansalladen och grönkålen och lägg upp på ett fat. Ringla över caesardressingen.
  5. Krydda köttet med lite olivolja, salt och peppar och grilla det till medium-rare. Om du hellre vill steka köttet i panna, bryn det först och låt det steka färdigt i ugnen i cirka 5 minuter, tills det får en innertemperatur på 56–58 grader (då är köttet rosa i mitten).
  6. Rosta havskräftorna i ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått en gyllene färg.
  7. Skiva köttet och lägg ovanpå salladen tillsammans med havskräftorna. Hyvla över färsk parmesan och strö över krutongerna.