Supersnabb pasta med vitlök och färska tomater

Supersnabb pasta med vitlök och färska tomater
Foto: Granaloro

Supersnabb pasta med vitlök och färska tomater

8 ingredienser

20 m

En klassisk pastarätt som tillagas med ingredienser som ofta finns i skafferiet – snabb, enkel och magisk god. Tricket är att fräsa chilin med tomaterna och att använda pastavattnet i såsen för extra krämig konsistens. Sen toppar du med valfri mängd Quattrocento.

läs mer
Granarolo Quattrocento

Granarolo Quattrocento

En italiensk hårdost gjord av mjölk från Granarolos egna gårdar. Finns som 1 kg, 300 g och 150 g.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 400 g spaghetti (eller bucatini, tjock spaghetti med hål i)
  • 2 klyftor vitlök
  • chilifrukt
  • extra virgin olivolja
  • 400 g körsbärstomater (färska, gärna ekologiska som smakar mycket mer)
  • färsk bladpersilja, hackad
  • Granarolo Quattrocento
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp pastavattnet, det ska vara rikligt med vatten (1 liter per 100 gram pasta) och salta generöst (0,5 msk per liter vatten) när pastavattnet har börjat koka.
  2. Koka pastan ”al dente”, dvs pastan ska ha en lite kärna kvar. Eftersom du ska röra ner pastan i en varm sås så kan du koka den 1–2 minuter kortare än vad som står på paketet, då brukar det bli perfekt vid servering.
  3. Tips! Gör som italienarna, ta för vana att smaka på din pasta under tillagningen och gå inte enbart på antal minuter pastan ska koka enligt förpackningen. Hur ”al dente” du föredrar din pasta är en smaksak, men det är en stor skillnad i ätupplevelse om du får en pasta som är perfekt enligt din preferens jämfört med pasta som har kokat för kort eller för länge.
  4. Spar 2–3 dl pastavattnet när du häller av vattnet.
  5. Fräs vitlök och chili efter smak i lite olivolja, tillsätt körsbärstomaterna delade i halvor och en slev kokvatten från pastan.
  6. Låt tomaterna puttra ett par minuter så att de mjuknar.
  7. Blanda den avrunna pastan med tomatsåsen, lite olja, en slev kokvatten från pastan och hackad bladpersilja.
  8. Värm snabbt på spisen någon minut så att hela rätten tar smak.
  9. Strö över rikligt med riven Quattrocento vid servering.

Quattrocento är en fantastisk ost att äta som den är rakt upp och ned. En ny favorit helt klart. Och fantastisk i matlagning. Jag överdriver inte, den är Fantastisk! /Catarina König

TIPS!
läs mer
Mini-bruschetta med Quattrocentokräm

Snabba middagstips från Catarina König

Få fler snabba, enkla rätter som ger vardagen lite guldkant

Läs mer

läs mer
Biffsallad med tomater och Quattrocentokräm

Italienska tips från Granarolo!

Goda middagar med ricotta, burrata, mozzarella och Quattrocento

Läs mer