Supergratäng - potatisgratäng med bacon

Supergratäng - potatisgratäng med bacon
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Supergratäng - potatisgratäng med bacon

12 ingredienser

55 min

Kyliga vinterkvällar när man varit ute i kylan halva dagen och är så där jättehungrig och rosig om kinderna är det min supergratäng ni behöver för att få upp värmen igen. En gång för ungefär 100 år sen var jag i Belgien och åt en krämig potatisrätt på en marknad och det är den som har inspirerat mig till den här rätten. / Jessica

Ingredienser

portioner
  • 1 kg mjölig potatis
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl ost, riven
  • 140 g bacon
  • grönsallad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt. Snabbast med mandolin eller matberedare. Skala och skiva lök och vitlök.
  3. Blanda grädde, vatten, salt, peppar och fond med bladen av timjan.
  4. Lägg potatis, lök, vitlök och gräddblandningen i en ugnssäker form och blanda runt.
  5. Skär bacon i mindre bitar. Toppa gratängen med bacon och ost. Grädda i ugnen i ca 40 minuter.
  6. Servera gärna gratängen med en blandad sallad.