Stuvad abborre

Stuvad abborre
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stuvad abborre

14 ingredienser

Hela och fjällade ska abborrarna vara till den klassiska stuvade abborren. Servera den direkt ur formen med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 4 abborrar
  • 1 purjolök (liten)
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 kruka färsk persilja
  • 3 msk smör, mjukt
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Klipp först av fenorna som är vassa. Fjälla abborrarna innan de tas ur, gärna i diskhon under vatten så inte fjällen sprätter omkring. Rensa abborrarna, skölj dem väl och torka med hushållspapper.
  2. Sätt ugnen på 200°. Finhacka purjolöken. Hacka dill och persilja. Smörj en ugnssäker form med 1 1/2 msk smör. Lägg i hälften av purjolöken och det gröna tillsammans med lagerblad och timjan. Krydda fisken med salt och peppar. Vänd den i mjölet och lägg i formen. Strö över resten av det gröna och klicka på resterande smör.
  3. Pressa citron över, slå på vatten och baka i ugnen i 15 minuter. Slå på grädden och låt fisken gräddas i ytterligare 15 minuter.