Strutsspett med grönsaksris och madeirasås

Strutsspett med grönsaksris och madeirasås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Strutsspett med grönsaksris och madeirasås

23 ingredienser

Strutskött lämpar sig bra för grillning. Tillagningen bör dock ske på låg temperatur. Öka avståndet till den glödande kolen när köttet fått färg eller linda in det i folie. När köttets innertemperatur är 67° är det fortfarande rosa och saftigt. De grova fibrerna gör att köttet drar åt sig marinader relativt snabbt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kött av struts benfritt
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 tsk salt

Grönsaksris:

  • 3 dl ris
  • 0,5 gul lök
  • smör, att steka i
  • 6 dl buljong
  • 1 morot (liten)
  • 0,5 purjolök
  • 80 g palsternacka
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika

Maderirasås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl madeiravin
  • 4 dl köttbuljong
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Spett: Pressa ner vitlöken i oljan. Krydda med paprikapulver och curry. Skär strutsköttet i kuber och lägg ner i marinaden. Låt marinera ca 1 timme. Trä köttkuberna på spetten och strö över sesamfrön. Krydda med salt.
  2. Grilla i ugnen: Sätt ugnen på 175°. Bryn spetten i smör. Efterstek i ugn ca 8 minuter eller tills köttet är genomstekt.
  3. Grilla över träkol: Låt köttet få färg på galler nära glöden. Flytta sedan upp gallret och grilla färdigt långt ifrån glöden, mellan 5 och 8 minuter. Vänd flera gånger.
  4. Grönsaksris: Hacka löken. Bryn ris och lök i lite smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och låt koka tills riset är klart. Skär morot, purjolök och palsternacka i tärningar. Skiva paprikan. Fräs grönsakerna och rör ner dem i riset.
  5. Madeirasås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp madeira och buljong i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Späd redningen med vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då.