Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp den. Rulla strömmingarna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i en låg gryta. Slå på lagen och sjud dem sakta under lock tills de är knappt kokta, cirka 5 minuter. Låt dem kallna i lagen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp fiskbuljongen. Krama ur gelatinet och smält i den varma buljongen.
Ta fram en form eller skål till aladåben. Lägg lite av ärterna och ett 10-tal räkor i botten och slå på lite av buljongen. Ställ formen kallt tills gelén börjar stelna.
Fyll formen varvsvis med strömmingsrullar, gurkskivor, tomatklyftor, lökringar, skivat ägg, samt ärter och räkor. Slå på resten av buljongen så att det täcker innehållet och låt aladåben stelna i kylen. Räkna med minst 8 timmar.
Doppa formens undersida i hett vatten och vänd upp aladåben på ett fat. Garnera med tomater och persilja.