Sticky rice bowl ”Vietnam” med kyckling, sojamajonnäs och chiligurka

Sticky rice bowl ”Vietnam” med kyckling, sojamajonnäs och chiligurka
Foto: Kronfågel

Sticky rice bowl ”Vietnam” med kyckling, sojamajonnäs och chiligurka

24 ingredienser

30 m

Snabblagad rice bowl med sojastekt kycklingfärs och smaker från Vietnam. Perfekt för en trevligare vardagsbjudning.

Kronfågel kycklingfärs NY

Tips

Svensk kycklingfärs från Kronfågel - Gott & hållbart!

Ingredienser

portioner

Sojastekt kycklingfärs

  • 500 g Kronfågel kycklingfärs
  • rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 msk japansk soja
  • 2 limefrukter, saften
  • 3 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk färsk ingefära

Sojamajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk dijonsenap

Chiligurka

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1 msk japansk soja

Servering

  • 4 port jasminris
  • 2 gemsallad
  • 1 dl färsk koriander, grovhackad
  • 3 salladslökar, skivad
  • 1 röd chilifrukt, finskivad
  • 2 msk rostad lök
  • 2 msk jordnötter, krossade

Gör så här

Kycklingfärs

  1. Hacka vitlöken, skala ingefäran och tärna fint. Bryn kycklingfärsen i rapsoljan tillsammans med vitlöken och ingefäran. Rör med en stekspade eller visp så att kycklingfärsen blir finfördelad.
  2. Tillsätt soja, limesaft, fisksås och sesamolja. Låt koka ihop i ca 6-7 minuter.

Sojamajonnäs

  1. Vispa ihop majonnäsen med sojan och dijonsenap i en skål.

Chiligurka

  1. Skiva gurkan tunt med kniv eller en mandolin i en bunke. Salta gurkan och rör om.
  2. Vispa ihop gochujang tillsammans med soja. Tillsätt detta med en slickepott i skålen med gurkan. Blanda runt ordentligt.
  3. Vispa ihop ättika och socker i en skål tills sockret löser upp. Avsluta med att hälla ättikslagen över gurkan. Lägg press på gurkan och låt stå i minst 15 minuter. Häll sen av överflödig vätska.

Servering

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Lägg riset på ett stort fat. Stick ner hjärtsalladsbladen runt riset. Toppa riset med den stekta kycklingfärsen, chiligurkan, koriandern och salladslöken.
  3. Avsluta med att strö över rostad lök, krossade jordnötter och den tunt skivade chilin. Servera majonnäsen i en skål vid sidan.
  4. Skär limeklyftor till garnering. Jordnötterna kan såklart uteslutas vid allergi. Rätten är även supergod med picklad rödlök som går att köpa färdig i butik.