Pepparkakscheesecake med gräddfilsglasyr

Pepparkakscheesecake
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Pepparkakscheesecake med gräddfilsglasyr

Av: Stephen Twining

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

9h

En saftig och sval cheesecake med phiadelphiaost.

Ingredienser

portioner

Botten:

  • 25 pepparkakor, krossade [cirka 4 dl]
  • 75 g smör, smält
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker, finkornigt
  • 400 g färskost
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Glasyr:

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk strösocker, finkornigt
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Låt den bli varm.
  2. Blanda pepparkakskrosset och det smälta smöret till en massa. Tryck ut den i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Låt degen gå upp 2 centimeter på kanten. Ställ sedan formen i kylen.
  3. Gör fyllningen under tiden: Rör ägg, socker, ost och vaniljsocker till en slät smet. Häll den i formen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut formen. Låt stå cirka 5 minuter. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
  4. Rör gräddfilen, sockret och vaniljsockret till en jämn smet. Bred ut den på kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Ställ kakan svalt i minst 8 timmar.
  5. Garnera den kalla kakan med vindruvor.