Isad äppelgelé

15 november 2007
4

Du behöver

  • 5 dl socker
  • 1,75 dl vatten
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 kg syrliga äpplen

V a n i l j k r ä m:

  • 2 dl mellangrädde
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 1 dl vispgrädde, vispad till skum
  • G a r n e r i n g:
  • 1 granatäpple

Gör så här

  1. Koka socker, vatten och citronskal till sockerlag.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg dem i sockerlagen. Koka äpplen och lag på svag värme till en homogen massa. Det tar cirka 2 timmar. Rör om då och då.
  3. Häll upp äppelmassan i en form. Ställ den i kylskåpet. Låt stå minst åtta timmar gärna över natten.
  4. Dela vaniljstången. Skrapa ner fröna i mellangrädden. Lägg i barken. Koka upp grädden. Drag kastrullen åt sidan. Låt stå 10 minuter. Tag upp vaniljbarken.
  5. Rör gulor och socker. Vispa ner vaniljgrädden. Sjud upp bland-ningen. Vispa hela tiden. Kyl krämen. Rör ner den vispade gräd-den.
  6. Dela granatäpplet. Skrapa ur kärnorna. Stjälp upp puddingen. Garnera med granatäppelkärnorna.
  7. Servera puddingen riktigt kall med vaniljkrämen.
  8. Bjud med en kopp Brazilian Baía!
Kommentera receptet

Fler goda recept