Stekta gyoza med kål och ägg

Stekta gyoza med kål och ägg
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Stekta gyoza med kål och ägg

13 ingredienser

30 m

Receptet på de här enkla och smakrika degknytena kallas gyoza och är japanska dumplings. Fyllda med en krämig röra på lök, vitkål och ägg blir de riktigt goda som tilltugg eller huvudrätt med en god dippsås.

Ingredienser

portioner stycken
  • 0,5 förp gyoza degplattor
  • 150 g vitkål, finhackad
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk ingefära, finhackad
  • 3 ägg
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt (efter smak)

Sesamdipp

  • 3 msk tahinipasta
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger

Gör så här

  1. Tina degplattorna i kylen.
  2. Fräs vitkål, lök, vitlök och ingefära tills helt mjukt, ca 10 minuter i stekpanna.
  3. Knäck ned ägg och rör runt tills äggen bildat en lös massa med kålen, den ska inte bli för fast. Dra av från värmen. Blanda med sesamolja och låt svalna.
  4. Ta ca 1 msk smet och lägg mitt på degplattan. Vecka kanterna till ett litet knyte.
  5. Värm ca 2 msk olja i en panna och lägg ned knytena. Stek på medelvärme så de får en krispig yta på undersidan.
  6. Häll på 0,5 dl vatten över knytena och lägg på ett lock eller folie. Låt ånga ca 3 minuter.
  7. Servera med dippsåsen eller bara soja.

Sesamdipp

  1. Blanda tahini, japansk soja och risvinäger till en sås.