Stekt piggvar med murkelsås och sockerärtor

Stekt piggvar med murkelsås och sockerärtor
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Stekt piggvar med murkelsås och sockerärtor

19 ingredienser

1 h

Per tipsar om en riktig gourmetmiddag med smörstekt piggvar, gräddig murkelsås och förvällda sockerärtor.

Tips! Använd hemgjord fond i buljongen till murkelsåsen, recept på Pers fiskfond hittar du här.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numera från att äta den även efter förvällning. I receptet kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.

Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner

Murkelsås

  • 2-3 dl murkla
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin (eller champagne)
  • 1 dl fiskbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 3 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft

sockerärtor

  • 150 g sockerärtor
  • salt (efter smak)

Piggvar

  • 600-800 g piggvarfilé utan skinn och ben
  • 3-4 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • vetemjöl

Till servering

  • potatis, kokt
  • dill
  • citron

Gör så här

Murklor

  1. Om ni använder torra murklor. Låt murklorna ligga i blöt i 1 l vatten i minst 2 timmar. Gärna längre, helst över natten. Hacka murklorna och skölj. Byt vatten, skölj igen, rör runt och se till att allt grus lossnar från svampen. Koka sedan upp vatten, häll i murklorna och låt koka i 5 minuter, häll bort vattnet, skölj murklorna i kallt vatten, upprepa detta 3 gånger.
  2. Hacka löken fint och fräs i 1 msk smör tills löken blir gyllenbrun.
  3. Hacka svampen fint och fräs tillsammans med löken i 6-7 minuter. När det börjar knäppa häll i vinet, sedan vispgrädden och därpå fiskbuljongen. Vispa och koka upp och låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
  4. Rör i en klick smör. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Sockerärtor

  1. Förväll sockerärtorna 30 sekunder i kokande vatten. Sila av och lägg upp dem i en skål. Smaksätt med salt.

Piggvar

  1. Torka filéerna torra. Salta och peppra.
  2. Hetta upp pannan och lägg i smöret.
  3. Vänd filéerna i mjölet och lägg i pannan när smöret är gyllenbrunt. Stek ca 3-4 minuter på var sida beroende på hur tjocka filéerna är.