Stekt och lättrökt rödingfilé med vårsallad

60 m
4
60 m
4

Du behöver

Sallad

  • 3 morötter
  • 1 knippe rädisor
  • 1 fänkål
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • flingsalt och svartpeppar

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • cayennepeppar
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl kallpressad rapsolja

Mandel- och persiljepesto

  • 3 msk sötmandel
  • 1 litet knippe bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • kallpressad rapsolja
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • citronsaft
  • salt och peppar

Röding

  • 2 msk smör
  • 4 vackra rödingfiléer med skinn
  • salt och peppar
  • (en stor glaskupa och alspån)

Gör så här

  1. Börja med att vända ihop denna löjligt goda sallad. Skala morötterna skiva dem i långa, tunna skivor på en mandolin eller med en osthyvel. Skölj och skär rädisorna i fina skivor. Ansa och hyvla tunna skivor av fänkålen och lägg därefter allt godis i en skål med iskallt vatten.
  2. Vispa ihop rapsolja och vinäger med finhackad persilja, flingsalt och svartpeppar. Lyft ur grönsakerna och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en stor skål och häll över marinaden. Blanda varsamt runt och ställ sedan svalt tills servering.
  3. Slå en majonnäs genom att vispa ihop äggulan med citron och dijon, cayenne, salt och peppar. Vispa sedan i oljan droppvis till tjock och fin konsistens. Smaka av.
  4. Mixa mandlar, persilja och pressad vitlök till en smet, tillsätt rapsolja och vänd runt till önskad konsistens. Tillsätt Västerbottensost och smaka av med citron, salt och peppar.
  5. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek rödingfiléerna på skinnsidan tills det är nästan klara. Krydda köttsidan rikligt med salt och peppar. Vänd hastigt och ge köttsidan lite färg. Lyft stekpannan åt sidan, vänd tillbaka filéerna med skinnet nedåt. Lägg alspån i en liten skål och ställ i stekpannan. Tänd på alspånet med en brännare eller tändare så att det glöder lite. Täck med glaskupan och låt rökas i 5 minuter.
  6. Servera filéerna på den friska salladen med den gröna peston och den vackert påskgula majonnäsen.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept