Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter

koket.se
Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter

18 ingredienser

40 min

Vitlöks- och timjandoftande kycklingröst med krispigt skinn serverad med en krämig stuvning på rotselleri och krispiga hasselnötter. En riktigt lyckad och lättlagad festrätt.

Tips! Äggvitan runt hasselnötterna gör att de blir riktigt krispiga. Libbstickan går bra att ersätta med bladpersilja.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröst med skinn
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • smör
  • kvist timjan, till stekning
  • vitlök, till stekning

Stuvad rotselleri

  • 600 g rotselleri, skalad
  • 3 dl crème fraîche
  • 60 g babyspenat
  • 1 knippe libbsticka
  • 1 citron, finrivet skal

Hasselnötter

  • 200 g hasselnötter, skalade
  • 1 äggvita
  • salt

Garnering

  • 1 selleristjälken, tunt skivad
  • 0,5 ask krasse
  • plockad libbsticka

Gör så här

Saltrostade nötter

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda hasselnötterna med äggvita och salt. Lägg över i en form smord med olja. Rosta i ugnen på ca 10-12 minuter, rör om då och då.

Steka kycklingbröst

  1. Sänk ugnsvärmen till 100 grader.
  2. Salta och peppra kycklingbrösten. Stek med skinnsidan nedåt i olja och smör. Tillsätt vitlök och timjan.Ös med skyn under stekningen.
  3. Tillaga klart i ugnen, innertemperaturen ska vara 65 grader när du tar ut dem. Låt vila 5-10 minuter före servering så dom kommer upp i 70 grader i innertemperatur.

Lättstuvad rotselleri

  1. Skär rotsellerin i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten och häll av. Koka upp crème fraiche. Lägg i rotselleri, spenat och libbsticka. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
  2. Servera kycklingen med den lättstuvade rotsellerin. Garnera med nötter, blekselleri, smörgåskrasse och plockad libbsticka.