Stekt fisk i saffranssås

Stekt fisk i saffranssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stekt fisk i saffranssås

17 ingredienser

Saffranssås passar bra till nästan all sorts fisk. Här får den sällskap av rödingfilé.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar rödingfilé
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk smör

Saffranssås:

  • 0,5 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • salladsblad
  • färdigkokta rödbetor
  • smördegspuffar

Gör så här

  1. Saffranssås: Finhacka fänkål och lök. Fräs hacket i smör i kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran, ställ tillbaka på värmen och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.
  2. Krydda fisken med salt och peppar. Stek i smör på medelvärme, först skinnsidan i ca 1 minut och sedan köttsidan i ca 3 minuter. Innertemperaturen ska vara 60°.
  3. Lägg upp garnityret och en spegel av sås på varma tallrikar. Lägg på den nystekta fisken och bjud resten av såsen till separat.