Stekt entrecôte med bakad lök och potatisgratäng

Stekt entrecôte med bakad lök och potatisgratäng
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stekt entrecôte med bakad lök och potatisgratäng

11 ingredienser

Har du inte två ugnar bör köttet steka färdigt först. Linda in det i folie under tiden du lagar potatisgratängen.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg entrecôte
  • 8 gula lökar (små)
  • paprikapulver
  • svartpeppar, grovmalen
  • salt

Gratäng:

  • 800 g rå potatis, finskivad
  • 1-2 klyftor vitlök, pressad
  • 2 dl kaffegrädde
  • ströbröd
  • salt
  • Ugn: 175/225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Krydda köttet väl runt om med salt, peppar och paprika. Stek det mitt i ugnen cirka 1 1/2 timma eller tills det känns mört. Det ska vara rosa inuti. Pröva med steknål.
  2. Gör ett kryss på lökarnas ovansida och lägg dem i en osmord ugnsform.
  3. Blanda potatis, salt och vitlök i en smord ugnsform. Slå på grädden och sikta över lite ströbröd. Grädda lök och gratäng i ugnen 45 minuter i 225°.
  4. Skiva upp steken. Tryck upp löken ur skalet så att den blir lättåtkomlig.