Stekt brioche med hälleflundra och citronmarinerad fänkål

Stekt brioche med hälleflundra och citronmarinerad fänkål
Foto: Tv4
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Stekt brioche med hälleflundra och citronmarinerad fänkål

15 ingredienser

30 m

”Smarrig och matig macka. More is more. För vem gillar inte stekt brioche med hälleflundra, krispig sallad, citronmarinerad fänkål, löjromsdressing och pressgurka? Jag vill påvisa hur enkelt man kan skapa den här supermackan.” /Mattias Larsson

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor briochebröd (alt annat valfritt bröd)
  • 4 bitar hälleflundra, à 100 g (gärna ca 2 cm tjocka)
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk citronsaft
  • 100 g sallad (roman eller cosmopolitan)
  • smör
  • salt

Löjromsdressing

  • 1,5 dl smetana
  • 50 g löjrom
  • 2 msk gräslök, finstrimlad
  • salt

pressgurka

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g gurka

Gör så här

Pressgurka

  1. Börja med pressgurkan. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och dra därefter av det från plattan. Kyl ner lagen.
  2. Skala och skiva gurkan tunt och lägg därefter ner den i den kalla lagen.

Löjromsdressing

  1. Blanda sedan ingredienserna till löjromsdressingen och smaka av med salt.

Mackorna

  1. Skär bort roten från fänkålen och skiva eller hyvla den tunt. Marinera fänkålen ca 5 minuter i citronjuicen och en nypa salt.
  2. Stek hälleflundran i rikligt med smör på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 42 grader när du lyfter av den så efterbakar den till ca 46-48 grader).
  3. Låt fisken därefter få vila på en skärbräda ett par minuter före servering.
  4. Stek brödet på medeltemperatur i rikligt med smör till fin rostad yta.
  5. Lägg bröden på fyra tallrikar och lägg på salladen. Toppa med fisken, den marinerade fänkålen och gurkan.