Risotto med salsiccia och mangold

33 röster
4
Risotto med salsiccia och mangold
Foto: David Loftus
4
4 portioner

Du behöver

  • 320 g risottoris (gärna carnaroli superfino)
  • 100 g magoldblad
  • 150 g salsicciakorv
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 5 dl hönsbuljong
  • 150 g smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 4 msk olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär mangoldbladen i 1 cm breda remsor.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Värm buljongen i en kastrull.
  4. Stek det råa riset i 50 g smör i en annan kastrull, tillsätt löken och bryn en liten stund.
  5. Häll på vinet och låt koka in på svag värme. Täck riset med varm buljong.
  6. Salta. Fyll på med en skvätt varm buljong efterhand som den kokat in.
  7. Sluta fylla på vätska efter 15 minuter. Låt riset koka ihop och bli trögflytande och krämigt.
  8. Skär salsicciakorven i bitar, stek den i 2 msk olja i en stekpanna.
  9. Tillsätt mangold i risottokoket samt resterande smör, parmesanost och peppar.
  10. Smaka av med salt och låt riset koka ytterligare 3 minuter.
  11. Blanda ner korven i risotton.
  12. Fördela risotton på 4 tallrikar, ringla lite olja och mal svartpeppar över.
12 november 2010