Risotto med vit Alba tryffel

Risotto med vit Alba tryffel
Foto: TV4
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Risotto med vit Alba tryffel

10 ingredienser

Risotto al tartufo bianco d´Alba är en risotto med vit Alba tryffel. Supergod!

Bengt Frithiofssons vintips
Langhe Nebbiolo, 7306, 129 kr (4 solar)
Efteråt - en Grappa del Museo, 249 kr (4 solar)

Så får du till den perfekta risotton, se Stefano berätta

Stefano bjöd även på

Bruschetta

och

Toskansk bönsoppa

.

Ingredienser

portioner
  • 320 g risottoris (Carnaroli superfino)
  • 1 schalottenlök
  • 4 msk olja
  • 100 g parmesanost, riven
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl hönsbuljong
  • 40 g vit Alba tryffel
  • 200 g smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Rosta riset i 4 msk olja i en kastrull, tillsätt löken, sedan det vita vinet och låt det koka ur.
  3. Värm buljongen i en kastrull.
  4. Täck riset med buljong, salta lite och låt det koka 15 minuter. Fyll på med buljong alltefter det kokar bort.
  5. Skiva den vita tryffeln i tunna skivor, 25 skivor. Hacka ned resten och häll hacket i kastrullen.
  6. När riset kokat 15 minuter börjar det närma sig, fyll inte på mer buljong.
  7. Häll i resterande smör och lite nymalen vitpeppar.
  8. Blanda i parmesanosten, risotton ska vara trögflytande och krämig.
  9. Lägg upp på tallrikar, toppa därefter de tunna tryffelskivorna.