Spaghetti ai frutti di mare

Spaghetti ai frutti di mare
Foto: Joel Wåréus
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Spaghetti ai frutti di mare

13 ingredienser

Spaghetti med skaldjur i het tomatsås. Receptet är hämtat ur boken Stefanos Italia.

Se fler recept från

Stefano Catenacci

Se fler recept från

Efter tio

Ingredienser

portioner
  • 320 g spaghetti
  • 0,5 kg blåmusslor, sköljda och ansade
  • 0,5 kg hjärtmusslor, sköljda och ansade
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 6 klyftor vitlök, skalade, varav 4 skivade och 2 delade mitt itu
  • 1 selleristjälken, delad i tre
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl skaldjursfond
  • 125 g hela skalade tomater
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk persilja, strimlad

Gör så här

  1. Värm hälften av oljan i en kastrull. Lägg i blåmusslor, vongole, de delade vitlöksklyftorna och selleri.
  2. Häll i vinet och täck med lock. Allt detta ska gå ganska snabbt. Stäng av värmen när musslorna öppnat sig.
  3. Sila av vätskan och spara den. Lägg musslorna på en tallrik och täck med plastfilm.
  4. Bryn den skivade vitlöken i en kastrull med 2 msk olja, tillsätt sedan musselspadet och skaldjursfonden.
  5. Krossa tomaterna och häll dem i kastrullen, låt såsen koka i ca 20 minuter på svag värme. Smaka av såsen med salt och peppar.
  6. Stek pilgrimsmusslorna hastigt på båda sidor i resterande olja, hur lång tid beror på storleken på musslorna.
  7. Lyft dem ur stekpannan, salta och peppra. Lägg dem på en tallrik och täck med plastfilm.
  8. Koka pastan i saltat vatten, häll av den när den är al dente.
  9. Blanda spaghettin med såsen, lägg i vongole och musslor, låt det koka ihop i 1 minut.
  10. Fördela pastan på tallrikar, strö över persilja och garnera med pilgrimsmusslor.