Tandooristekt fläskfilé med couscoussallad och limeyoghurt

15 november 2007
4

Du behöver

  • 4 portioner fläskfilé a 150 g
  • 4 msk tandoorikrydda
  • 2,5 dl cous-cous
  • 1 kruka koriander finhackad
  • 1 liten gurka
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 röd spansk chili
  • 1 knippe vitlöksgräs
  • 1 avokado
  • saften från 1 citron
  • saften från 1 lime
  • 2 dl meze yoghurt ( avrunnen yoghurt )
  • 2 msk sesamolja
  • 1 dl jungfruolja
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka up 5 dl vatten med 2 msk jungfruolja och 1 tsk salt. Häll i cous- cousen, rör om och låt det stå och svälla i 5 min under lock.
  2. Skala och skiva schalottenlöken, hacka vitlöksgräset. Dela chilin, ta ur kärnhuset och skär den i små tärningar. Dela och skär avokado i tärningar. Skala gurkan, dela den längs mitten, gröp ur kärnhuset och skär det i små tärningar Salta, peppra och rulla fläskfilén i tandoorikryddan. Värm en stekpanna, häll i 2 msk jungfruolja och stek filén runt om ca 2 min på varje sida. Tillsätt därefter smöret och ös över köttet med hjälp av en sked. Lägg upp köttet i en ungseldfast form, häll över stekfettet. Värm ugnen till 120°, ställ in köttet och låt det stå tills det fått en kärntemperatur på 56°, (ca 20 min beroende på tjocklek på köttet).
  3. Blanda nu cous-cousen med löken, vitlöksgräset, koriandern, chilin, jungfruoljan, sesamoljan, avokadon, gurkan och citronsaften och smaka av med salt och peppar. Ta ur köttet ur ugnen och låt det vila i 3 minuter. Blanda yoghurten med limesaften, salt och peppar.
  4. Fördela cous-coussalladen på 4 tallrikar. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela köttet på tallrikarna, ringla lite av stekfettet över köttet, lägg lite yoghurt runt om och avsluta med att strö över lite sesamfrön.
Kommentera receptet

Fler goda recept