Marockansk lammgryta med couscous

Marockansk lammgryta med couscous

Av: Stefan Svensson

Från: Bamba

18 ingredienser

1h 30 min

En matig och rejäl gryta med smaker från norra Afrika.

Ingredienser

portioner
  • 300 g grytbitar av lamm
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 paprika
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1 stjälkselleri
  • 0,5 zucchini
  • 1 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 apelsin
  • 1 förp torkad frukt (till exempel russin, aprikos och plommon)
  • 2 msk tomatsås (eller marockansk krydda)
  • 2,5 dl couscous
  • 2,5 dl vatten
  • 1 knippe färsk persilja
  • 0,5 msk malen gurkmeja

Gör så här

  1. Skala löken, moroten och vitlöken och hacka alla grönsaker.
  2. Stek lammet i smör i en stekpanna och häll i grönsakerna när lammet har fått en fin stekyta. Tillsätt sedan vatten, krossade tomater, buljongtärningen och kryddor eller marockansk tomatsås.
  3. Pressa i saften av apelsinen och lägg i den torkade frukten. Låt koka cirka en timme.
  4. Koka upp vattnet till couscousen. Ta av kastrullen från plattan, häll i couscousen, lägg på lock och låt stå i ett par minuter.
  5. Strimla persiljan och häll i tillsammans med gurkmeja. Lägg också gärna i grönsakerna från lammgrytan i couscousen. Servera och njut!