Kalops

Stefan Karlsson

Kalops

11 ingredienser

1h 10 min

En riktig klassiker där nötkött får koka länge tillsammans med lök, morötter, lagerblad, kryddpeppar och nejlikor. Servera med rödbetor.

Ingredienser

portioner
  • 500 g högrev
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 5 lagerblad
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk nejlika
  • rödbetsspad
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk buljong
  • majsstärkelse

Gör så här

  1. Skär ned köttet i mindre bitar för att korta koktiden.
  2. Bryn köttet i en varm panna med smör.
  3. Skär ned morot och lök i lagom stora bitar, cirka 2-3 centimeter i diameter. Fräs grönsakerna i en rymlig kastrull med lite smör.
  4. Tillsätt lagerblad, timjan, kryddpeppar och tomatpuré. Låt fräsa med lite.
  5. Häll över köttet i kastrullen och täck med vatten. Tillsätt buljong och nejlika och låt puttra på låg värme i cirka 50 minuter.
  6. Sila av buljongen och häll den i en kastrull. Plocka bort lagerbladen.
  7. Smaka av buljongen med rödbetsspad, kryddpeppar, salt och peppar.
  8. Red med maizena tills den blir lätt simmig och lägg i grönsaker och kött. Rör om och låt koka upp.
  9. Servera kalopsen med persilja och rödbetor.