Gulasch på blåmussla

Gulasch på blåmussla
Foto: TV4
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson

Gulasch på blåmussla

20 ingredienser

Ett exklusivt och spännande recept som passar den finare fredagsmiddagen.

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 2 l blåmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 37 cl torrt vittvin

Soppan

  • buljong från musselkoket
  • 6 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Soppan, tillbehör

  • 8 fasta potatisar, skalade
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Buljong: Hetta upp en stor kastrull med olivolja. Lägg i löken. Låt fräsa utan att den tar färg.
  2. Lägg i sköljda och tvättade musslor. Slå på vinet och sätt på ett lock. Låt snabbt koka upp. Lyft av locket och rör i musslorna. Låt koka tills alla musslor har öppnat sig.
  3. Slå musslorna i ett durkslag och låt buljongen rinna av väl ner i en kastrull. Lägg musslorna för sig. Behåll den silade buljongen i en annan skål.
  4. Soppa: Skär tomater och paprika i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en kastrull och lägg i grönsakerna och låt dem fräsa snabbt.
  5. Tillsätt tomatpuré, kryddor och socker samt buljongen från blåmusslorna och låt koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda några minuter.
  6. Häll soppan i en mixer eller matberedare och mixa soppan helt slät. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med cayenne, salt och peppar.
  7. Häll den silade sopan i en kastrull och värm upp.
  8. Tärna under tiden den skalade potatisen i 1/2 cm stora kuber och skölj sedan potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
  9. Kärna ur tomaterna och strimla köttet med skalet på samt skär paprikan i små tärningar.
  10. Lägg potatiskuberna i den kokande soppan och låt sjuda tills de är mjuka i några minuter.
  11. När potatisen är mjuk, lägger du i tomatköttet och paprikatärningarna.
  12. Fördela blåmusslorna i stora djupa tallrikar och slå soppan. Toppa med persiljan. Servera gärna med nybakat bröd och tjocka skivor av extralagrad svensk ost.