Gulasch på blåmussla

0 röster
4
Gulasch på blåmussla
Foto: TV4

Ett exklusivt och spännande recept som passar den finare fredagsmiddagen.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Buljong

  • 2 l blåmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 37 cl torrt vittvin

Soppan

  • buljong från musselkoket
  • 6 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • cayennepeppar
  • salt och peppar

Soppan, tillbehör

  • 8 skalade, fasta potatisar
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Buljong: Hetta upp en stor kastrull med olivolja. Lägg i löken. Låt fräsa utan att den tar färg.
  2. Lägg i sköljda och tvättade musslor. Slå på vinet och sätt på ett lock. Låt snabbt koka upp. Lyft av locket och rör i musslorna. Låt koka tills alla musslor har öppnat sig.
  3. Slå musslorna i ett durkslag och låt buljongen rinna av väl ner i en kastrull. Lägg musslorna för sig. Behåll den silade buljongen i en annan skål.
  4. Soppa: Skär tomater och paprika i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en kastrull och lägg i grönsakerna och låt dem fräsa snabbt.
  5. Tillsätt tomatpuré, kryddor och socker samt buljongen från blåmusslorna och låt koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda några minuter.
  6. Häll soppan i en mixer eller matberedare och mixa soppan helt slät. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med cayenne, salt och peppar.
  7. Häll den silade sopan i en kastrull och värm upp. Tärna under tiden den skalade potatisen i 1/2 cm stora kuber och skölj sedan potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
  8. Kärna ur tomaterna och strimla köttet med skalet på samt skär paprikan i små tärningar.
  9. Lägg potatiskuberna i den kokande soppan och låt sjuda tills de är mjuka i några minuter.
  10. När potatisen är mjuk, lägger du i tomatköttet och paprikatärningarna.
  11. Fördela blåmusslorna i stora djupa tallrikar och slå soppan. Toppa med persiljan. Servera gärna med nybakat bröd och tjocka skivor av extralagrad svensk ost.
23 januari 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept