Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

0 röster
4
Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.

Visa mer
4

Du behöver

  • 4 x 300g bitar spättarygg eller 4 st hela spättor
  • 6 kokta och skalade rödbetor
  • 2 scharlottenlökar i skivor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar
  • smör
  • 1 scharlottenlök, hackad
  • 2,5 dl vitt vin (torrt)
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 citron (skalet)
  • saft från 0.5 citron
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • riven färsk pepparrot

Gör så här

  1. Stek fisken i smör. Salt och peppra.
  2. Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
  3. Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Vid servering vänd riven pepparrot i.
4 mars 2009

Laddar fler recept