Spröda pepparkakor

Spröda pepparkakor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Spröda pepparkakor

10 ingredienser

De här pepparkakorna är mycket spröda, och kavlar man dem tunt blir de utsökt läckra. Tänk på att degen behöver "mogna" över natten, insvept i plastfolie så att ytan inte torkar. Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper så slipper kakorna gå sönder när de ska flyttas till plåten.

Ingredienser

portioner stycken
  • 300 g smör (eller margarin)
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen nejlika
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 l vetemjöl [ca 900 g]

Gör så här

  1. Rör fett, socker och sirap smidigt och tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. Rör ut bikarbonat i vatten och häll ner det i kryddsmeten. Arbeta in mjölet ordentligt.
  2. Ta upp degen på bakbordet och fortsätt att arbeta degen med händerna. Lägg den att vila över natten, insvept i plastfolie.
  3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper och ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspappret till en kall plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Tips: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.