Ankbröst med hasselbackspotatis

Ankbröst med hasselbackspotatis
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Ankbröst med hasselbackspotatis

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

22 ingredienser

Ankbröst med savojkål, plommonsås och hasselbackspotatis. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner
  • ca 900 g ankbröst, gärna av majsanka
  • salt
  • vitpeppar

Plommonsås

  • 2 schalottenlökar
  • 15 katrinplommon
  • 5 dl rött vin
  • 1 dl portvin
  • 4 dl hönsbuljong (eller kalvfond)
  • 1 kanelstång
  • 5 hela nejlikor
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 apelsin, saft från
  • 0,5 apelsin, zest
  • strösocker, salt och svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 50 g smör
  • 15 fasta potatisar
  • salt (efter smak)
  • 2 msk ströbröd

Savojkål

  • 0,5 savoykål
  • 2-3 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Sås

  1. Hacka schalottenlöken till såsen.
  2. Koka plommonen mjuka i en kastrull med 2 dl av rödvinet och allt portvin.
  3. Blanda i en annan kastrull fond, resten av rödvinet, lök och torra kryddor.
  4. Reducera på medelvärme tills det återstår ca 2 dl.
  5. Sila bort kryddor och lök, blanda plommonkoket med den silade lagen och reducera tills det återstår 2,5 dl.
  6. Mixa såsen med mixerstav eller i matberedare och späd sedan med önskad mängd apelsinsaft.
  7. Smaka av med zest, socker, salt och peppar. Tänk på att såsen ska ha en ganska tjock konsistens.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret till potatisen.
  3. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor men inte helt igenom så att de håller ihop i botten.
  4. Lägg dem i en ugnsform, häll över smöret och salta.
  5. Stek potatisen i ugnen i ca 45 minuter och ös den med smöret då och då.
  6. När det återstår 10 minuter, strö över ströbröd och ös med smör igen.

Ankbröst

  1. Sänk ugnen till 150 grader. Skåra skinnet på ankbrösten i ett rutmönster med en vass kniv.
  2. Stek dem i en stekpanna på medelvärme med skinnsidan ner tills de är gyllenbruna.
  3. Det behövs inget stekfett eftersom det smälter ut fett från skinnet.
  4. Salta och peppra ankbrösten och lägg dem med skinnsidan upp i en ugnsform.
  5. Häll ankfettet från pannan över hasselbackspotatisen.
  6. Efterstek ankbrösten i ugnen till en innertemperatur på 52 grader.
  7. Låt dem vila invirade i folie i minst 20 minuter.

Savojkål

  1. Rensa bort de yttersta bladen på savojkålen.
  2. Skär den i tunna strimlor och stek i smör på medelvärme tills den mjuknar.
  3. Krydda med salt och vitpeppar.
  4. Värm ankbrösten om de svalnat och skiva dem riktigt tunt.
  5. Servera med savojkål, hasselbacks-potatis och plommonsås.