Sparrissoppa med bröd & fluffigt smör

sparrissoppa med surdegsbröd och fluffigt smör
Foto: Tv4

Sparrissoppa med bröd & fluffigt smör

Av: Kari Litmanen - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 m

Smakrik sparrissoppa som serveras med surdegsbröd och fluffigt smör utgör tre fantastiska byggstenar i denna förrätt. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 250 g grön sparris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 2 msk kycklingfond
  • 5 dl vatten
  • 5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 förp bacon
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 5 msk smör
  • ev redning (med vetemjöl och vatten)

Gör så här

  1. Koka sparrisen i 2 minuter, stek sedan sparrisen på hög värme i en minut.
  2. Stek finhackad schalottenlök i smör, dela sparrisen i bitar och lägg i med löken. Håll på en skvätt vitt vin och koka upp.
  3. Blanda kycklingfond och vatten och tillsätt i grytan. Koka upp.
  4. Tillsätt grädde och riven västerbottenost. Koka upp på låg värme.
  5. Krydda med salt och vitpeppar efter smak. (Redning till soppan vid behov).
  6. Vispa smöret fluffigt med lite salt.
  7. Stek baconet i mindre bitar, stek tills krispigt och lägg i soppan vid servering.
  8. Serveras med en skiva surdegsbröd fluffigt smör.