Sparris på en spegel av hollandaise

Sparris på en spegel av hollandaise
Foto: TV4

Sparris på en spegel av hollandaise

Av: Amanda - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 m

Lyxig förrätt med grön sparris, hollandaisessås, tryffel och pocherad äggula.

Tryffeln ska vara inlagd i olja som fryses ned för att sedan kunna riva över. Kan även använda tryffelolja och droppa det över.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 12-16 sparrisstjälkar (beroende på storlek)
  • 4 äggulor
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5-1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk citron, saft
  • 1-1,5 tsk riven svart tryffel (vit går bra det med)
  • vitvinsvinäger
  • havssalt och grovmalen peppar

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 kvistar persilja
  • 5 vitpepparkorn
  • 6 msk vatten
  • 4 äggulor
  • 2 msk citron, pressad

Gör så här

Hollandaisesås

  1. Smält smöret och låt det svalna. Finhacka löken och skär även persiljan i bitar. Koka lök, persilja, vitpeppar och vatten häftigt några minuter. Sila av spadet. Vispa ner gulorna i spadet och sjud under omrörning i vattenbad tills såsen tjocknat. Vispa i det smälta smöret droppvis. Smaka av med pressad citron. Låt såsen stå i närheten av spisen medan du kokar sparrisen så kallnar den inte.

Sparris

  1. Koka sparris i saltat vatten och några droppar olivolja. Använd en traktörpanna med lock för att slippa oljestänk. Låt puttra i ca 10 min tills sparrisen känns färdig.

Pocherade äggulor

  1. Under tiden, koka upp vatten med salt och några droppar vitvinsvinäger och låt sjuda medan du separerar äggulorna. Använd sked för att försiktigt sänka ner i vattnet, lyft upp på samma sätt efter ca 2 min.

Servering

  1. Vid servering, använd slev för rätt mängd hollandaise och bred ut till en cirkel på tallriken. Lägg först sparris och sedan äggulan över. Toppa med havssalt, citron och tryffelolja eller riven tryffel efter smak.
  2. Ringla citron, tryffelolja eller strö riven tryffel efter smak. Avslutas med havssalt och grovmalen svartpeppar.