Laxsallad med sparris, pocherade ägg och senapsdressing

Sparris med lax, pocherade ägg och senapsdressing
Foto: Eva Hildén

Laxsallad med sparris, pocherade ägg och senapsdressing

1

8 steg att laga

18 ingredienser

45 m

Den här rätten med sparris, lax och ägg med en krämig senapsdressing kommer få dig att jubla! Rätten toppas med sojarostade pumpakärnor för extra gott, salt krisp!

Grey Poupon_produktbild_01_ny

Ta fram det bästa

Lyft smaken med Grey Poupon dijonsenap.

Ingredienser

portioner6 - 8 portioner
  • 250 g grön sparris
  • 250 g vit sparris
  • 1 knippe ramslök
  • 65 g rucolasallad
  • 400 g gravad lax, i skivor

Senapsdressing

  • 1 ägg
  • 1,5 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 0,5 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja (kallpressad)

Sojarostade pumpakärnor

  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 msk Kikkoman Less Salt

Pocherade ägg

  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 1 l vatten
  • 6-8 ägg
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Bryt av den nedre, torra delen på sparrisen och skala med hjälp av en potatis- eller sparrisskalare.
  2. Förväll den vita sparrisen i en kastrull med saltat vatten ca 6 minuter, och den gröna ca 3 minuter beroende på tjockleken. Bägge sorter ska vara ”al dente”. Lägg ner ramslöken när ca 1 minut av koktiden återstår. Häll av och kyl genast ner sparris och ramslök i iskallt vatten (då behålls den gröna färgen som allra bäst). Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Senapsdressing
    Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner ägget och koka 2 minuter. Häll av.
  4. Dela och gröp ur ägget i en smal bunke med höga kanter. Tillsätt senap, vitlök, TABASCO® Grön pepparsås och rödvinsvinäger. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn fin stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sojarostade pumpakärnor
    Rosta kärnorna i en torr stekpanna tills de får färg runt om. Häll på sojan och låt karamellisera under omrörning. Låt svalna.
  6. Pocherade ägg
    Blanda ättika och 3 dl vatten. Knäck i äggen med jämna mellanrum i ättikslagen. Låt ligga ca 5 minuter. Koka upp 1 liter vatten med saltet. Häll i både äggen och lagen. Sjud ca 3 minuter.
  7. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg i iskallt vatten.
  8. Lägg upp sparris, ramslök, rucola och skivad gravad lax på ett fat. Toppa med de pocherade äggen. Ringla över dressingen och strö över pumpakärnorna.
TIPS!
Tabasco äggtips

Tips från Tabasco!

Ta fram det bästa och lyften smaken på ägg med Tabasco!