Tortilla, den klassiska spanska omeletten på ägg och potatis, får extra skjuts av färska champinjoner. Lufttorkad chorizo kan bytas ut mot några skivor prosciutto, lomo eller pata negra.
Värm ugnen till 175 ° C. Tärna potatisen och stek den i smör och olja så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka löken fint och skär svampen i klyftor. Stek svampen så att den får fin yta, tillsätt löken och stek den mjuk. Krydda med salt och peppar. Blanda svampen och löken med potatisen och lägg blandningen i en smord pajform.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med grädden, krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten över blandningen i pajformen och blanda försiktigt.
Grädda i ugnen tills äggen stannat och tortillan fått fin färg, det tar ca 15 minuter. Känn efter med en kniv om omeletten är klar. Ta ut och låt den svalna. Smula över lite gourmetsalt och dra några varv med pepparkvarnen över.