Southern style spare ribs med honey chipotlesås och jalapeño poppers

Southern style spare ribs med honey chipotlesås och jalapeño poppers
Foto: TV4

Southern style spare ribs med honey chipotlesås och jalapeño poppers

Av: Per Ivar - Norrtälje

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

5 h

Söta och kryddiga revbensspjäll inspirerade från den amerikanska södern! Ribsen får rökas i körsbärsved, rubbas med memphis dust och penslas med en söt senapsglaze! Till revbenen serveras en honungssöt chipotlesås och ostfyllda jalapeños.

Dryck: Pabst Blue Ribbon Beer / Mousserande

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 tunna revben
  • 3 körsbärsved, tennisbollsstora

Memphis dust

  • 2 dl rörsocker
  • 2 dl strösocker
  • 0,8 dl paprikapulver
  • 0,8 dl flingsalt
  • 0,8 dl vitlökspulver
  • 2 msk svartpeppar, grovmalen
  • 2 msk lökpulver
  • 2 tsk rosmarin

Amazing glaze

  • 115 g rörsocker
  • 70 g senap
  • 55 g äppelcidervinäger

Honey chipotlesås

  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 125 g gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 4 dl ketchup
  • 1,25 dl rörsocker
  • 1,25 dl honung
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk sirap
  • 1 msk worcestersås
  • 1 tsk chipotlechilipulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk senapspulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Jalapeño poppers

  • 4 jalapeñofrukter
  • ca 2 dl ost, riven

Gör så här

Southern style spare ribs

  1. Tänd briketter i en BBQ-smoker, eller en grill på indirekt värme. Värmen ska ligga på 95-125°C. Dra loss hinnan som sitter på insidan av revbenen. Det brukar gå bra om man pillar loss ett hörn med en vanlig bordskniv. Ta sedan tag med papper och dra loss. Skär bort broskkanten som eventuellt kan sitta kvar längs ena långsidan. Revbenen ska förvaras i kyl hela tiden tills de ska rökas!
  2. Blanda samman alla ingredienser till Memphis dust. Det som inte går åt går jättebra att spara i lufttät burk. Strö på rubben och gnid in ordentligt i revbenen.
  3. Vänta tills smokern/grillen är uppe i rätt temperatur och lägg på en bit körsbärsved. När det börjar komma rök så lägg på revbenen. Ha koll på temperaturen och fyll eventuellt på med fler briketter.
  4. Vänd revbenen efter ca två timmar.
  5. När revbenen börjar närma sig 4,5 timmar kan du värma på ingredienserna till glazen så att allt smälter, men inte börjar koka. Ta av revbenen från smokern och pensla genast med den varma glazen på båda sidorna. Dela revbenen mellan varje ben och servera!

Honey chipotlesås

  1. Fräs löken och vitlöken i oljan. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och låt såsen sjuda till lagom konsistens, ca 60 min. Mixa slät med stavmixer. Förvara i kylskåp i tät flaska. Håller minst en månad!

Jalapeño poppers

  1. Förbered en grill för indirekt grillning, ca 175°C. Skär av toppen på Jalapeñofrukterna och ta ur alla kärnor och mellanväggar. Var noga med att inte sticka hål på dem! Fyll med riven ost. Grilla dem stående (det finns speciella hållare för detta), indirekt tills osten smält och jalapeñofrukterna börjar få lite blåsor.
  2. Servera ribsen tillsammans med honey chipotlesåsen och jalapeño poppers!