Sörmländskt vårlamm med saltbakad lök och rotselleripuré

 Riktig lyxigmiddag med lammbräss, lammentrecote, saltbakade lökbåtar, rotselleripuré och ramslöksolja.

Dryckestips från Maya Samuelsson:

Alamos Nr 2804
Argentina Cabernet Sauvignon Cabernet Franc , 2015 Cab/Franc

Château Quinsac Nr 3601
Frankrike Bordeaux Supérieur , 2011 Merlot/Cab/Franc
 
Ruit Hora Nr 2842
Italien Bolgheri 2013 Merlot/Cab

24 mars 2017
4

Du behöver

Lammbräss

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 100 g lammbräss
  • salt och peppar

Lammentrecote

  • 400 g lammentrecote
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 knippe citrontimjan
  • smör och olja, till stekning

Saltbakad lök

  • salt
  • 4 gula lökar

Rotselleripuré

  • 1 rotselleri
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde

Ramslöksolja

  • 100 g ramslök
  • 50 g gräslök
  • 4 dl solrosolja

Gör så här

  1. Lammbräss
    Koka upp 5 dl mjölk och 5 dl grädde. Lägg ner lammbrässen i den kokande gräddmjölken och låt dra i ca 40 minuter. Vid servering plocka brässen i jämnstora bitar och stek gyllenbruna med salt och peppar.
  2. Lammentrecote
    Sätt ugnen på 110 grader. Bryn köttet tillsammans med vitlök och timjan på hög värme snabbt runt så du får en jämn och fin stekyta. Tillaga lammet i ugnen till 51 grader innertemperatur.
  3. Saltbakad lök
    Placera lökarna på en saltbädd och baka i ugn på 180 grader i ca 35 minuten beroende på storlek. Vid servering dela lökarna på mitten och plocka ut fina lökbåtar.
  4. Rotselleripuré
    Skala rotsellerin och skiva den till två skivor, 1 cm tjocka. oStek skivorna gyllenbruna i smör.
  5. Koka resterande selleri mjuk i grädde och mjölk. Mixa till en slät puré smaka av med salt och peppar.
  6. Vid servering dela skär den smörstekta sellerin i grova bitar.
  7. Ramslöksolja
    Lägg undan lite av ramslöken. Mixa resterande ramslök med gräslök och olja till en härlig grön olja.
  8. Blanchera den undanlagda ramslöken snabbt vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept