Mandarin- och chokladdessert

Mandarin- och chokladdessert
Foto: Jonas Norén

Mandarin- och chokladdessert

Av: Sören Resare

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Konditor Sören Resares juliga dessert med citrus och choklad och toner av stjärnanis i en härlig kombination. Servera i frostade glas eller skålar.

Ingredienser

Mandarinreduktion

  • 350 g mandarinpuré
  • 60 g rörsocker
  • 200 g vatten
  • 2 mandariner, rivet skal av
  • 15 g mörk rom
  • 6 g gelatinblad

Mjölkchokladkräm med stjärnanis

  • 350 g Valrhona Jivara 40 %
  • 400 g vispgrädde 36 %
  • 200 g standardmjölk
  • 4 g gelatinblad
  • 8 stjärnanis
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

Mandarinreduktion

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka mandarinpuré, råsocker, vatten och rivet skal av mandarin cirka 20 minuter. Ta koket av värmen och vispa ner gelatinbladen och rom. Fördela i 8 små skålar eller glas. Ställ i frys.

Mjölkchokladkräm med stjärnanis

  1. Lägg gelatin i kallt vatten.Hacka chokladen fint. Koka upp mjölken med vaniljstång och stjärnanis, täck kastrullen med plast och låt stå 45 minuter.
  2. Sila av koket och koka upp igen, tillsätt gelatinet. Slå det över den hackade chokladen rör om tills chokladen har smält. Vispa grädden löst och vänd ner den i chokladen när den svalnat till cirka 35°.
  3. Ta fram glasen ur frysen och toppa med chokladkrämen, ställ svalt. Toppa med riven choklad eller chokladspån före servering.