Smörgåstårta med kallrökt lax, räkor och pepparrot

koket.se
Smörgåstårta med kallrökt lax, räkor och pepparrot
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Smörgåstårta med kallrökt lax, räkor och pepparrot

12 ingredienser

Smörgåstårta med fisk och skaldjur, närmare bestämt rökt lax och räkor. Pepparrot och syrad fänkål ger karaktär och frisk smak till smörgåstårtan.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4-5 skivor landgångsbröd
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 krukor dill
  • 1 kruka gräslök
  • 1 citron
  • 0,5 fänkål
  • 1-2 gurkor
  • 300 g handskalade räkor
  • 400 g kallrökt lax, strimlad
  • 3 ägg, hårdkokta
  • färsk pepparrot, nyriven (efter smak)

Gör så här

  1. Hacka en kruka dill och gräslök och blanda med majonnäs, crème fraiche samt rivet skal från citronen samt lite citronsaft. Smaka av med salt.
  2. Skär bort kanterna från brödskivorna.
  3. Skala gurkan och skär den i tunna skivor.
  4. Strimla fänkålen fint och blanda med citronsaft, salt och olivolja. Krama gärna in dressingen ordentligt så fänkålen blir mjuk.
  5. Skiva äggen.
  6. Lägg ut en brödskiva och bred lite majonnäsröra på. Fördela lite strimlad lax, skivad gurka och riven pepparrot över (var dock lite försiktigt med pepparroten så den inte tar över).
  7. Lägg på ytterligare ett lager bröd och fortsätt med majonnäsröra, lax, pepparrot och gurka.
  8. Avsluta med majonnäsröra runt hela tårtan och dekorera med räkor, mer gurka, strimlad fänkål, hackad dill, skivat ägg och lite mer pepparrot.
  9. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.

Tips! Gör gärna tårtan några timmar före servering.