Koka upp vatten och smör i en kastrull. Rör i vetemjöl och vaniljsocker. Låt koka under konstant omröring tills massan släpper kastrullens kanter och botten.
Tag från värmen och låt svalna något. Tillsätt ett ägg i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
Fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Blöt fingrarna lite och ”dutta” på topparna, annars blir de brända i ugnen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan den första kvarten.
När de är gyllenbruna, tag ut och låt svalna helt.
Vaniljkräm
Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
Separera äggulorna till en skål.
Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så att allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm.
Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (för att undvika ett "skinn"). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
Montering
Skiva jordgubbarna.
Vispa grädden.
Fyll en sprits med vaniljkrämen.
Dela de kalla petits chouerna och fyll varje petit choubotten med vaniljkräm, skivade jordgubbar och en liten klick grädde. Lägg på locket. Pudra över florsocker.