Somrig pavlova med jordgubbar

Foto: Briska
Somrig pavlova med jordgubbar
14 ingredienser
1 h 30 m
Jordgubbar med en len vaniljkräm, kan det bli mer somrigt? Servera med Briska Jordgubb och Rabarber för en extra dimension av jordgubbsmaken i denna somriga pavlova.
Ingredienser
Pavlova
- 4 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 vaniljstång
- 3 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 msk majsstärkelse
- 25 g smör, mjukt
Servering
- 2 dl vispgrädde
- 500 g jordgubbar
- 2-3 msk kokos, rostad
Gör så här
Pavlova
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa upp äggvitan och tillsätt lite socker i taget under fortsatt kraftig vispning. Vispa sedan i vinägern.
- Vispa marängen 2–3 minuter tills sockret smält.
- Vänd i maizena och vaniljsocker.
- Häll marängsmeten i en spritspåse med en liten stjärntyll. Rita upp cirklar som är ca 10 cm i diameter på ett bakplåtspapper, lägg pappret på en plåt.
- Spritsa först en rund bottenplatta och bred ut i ett tunt lager med en palett (ca 0,5 cm) och spritsa sedan toppar runt cirkeln.
- Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 45 minuter. Öppna ett par gånger och släpp ut ånga. Öppna ugnen och sänk värmen till 100 grader.
- Grädda ytterligare i ca 30 minuter tills marängerna känns torra. Ta ut marängerna och låt dem kallna på plåten.
Vaniljkräm
- Häll mjölken i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i kastrullen.
- Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
- Koka upp mjölken och häll den över äggulorna. Häll tillbaka i kastrullen och värm till första bubblan, vispa under tiden.
- Passera genom en sil, vispa i smöret och sätt plastfilm över. Låt svalna.
Servering
- Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
- Spritsa eller lägg vaniljkrämen med en sked i varje pavlova. Spritsa eller lägg på vispgrädde. Fördela jordgubbarna över grädden och strö över kokos.
TIPS!