Somrig pavlova med jordgubbar

Somrig pavlova med jordgubbar

14 ingredienser

1 h 30 m

Jordgubbar med en len vaniljkräm, kan det bli mer somrigt? Servera med Briska Jordgubb och Rabarber för en extra dimension av jordgubbsmaken i denna somriga pavlova.

Ingredienser

portioner4 - 6

Pavlova

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 25 g smör, mjukt

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g jordgubbar
  • 2-3 msk kokos, rostad

Gör så här

Pavlova

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa upp äggvitan och tillsätt lite socker i taget under fortsatt kraftig vispning. Vispa sedan i vinägern.
  3. Vispa marängen 2–3 minuter tills sockret smält.
  4. Vänd i maizena och vaniljsocker.
  5. Häll marängsmeten i en spritspåse med en liten stjärntyll. Rita upp cirklar som är ca 10 cm i diameter på ett bakplåtspapper, lägg pappret på en plåt.
  6. Spritsa först en rund bottenplatta och bred ut i ett tunt lager med en palett (ca 0,5 cm) och spritsa sedan toppar runt cirkeln.
  7. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 45 minuter. Öppna ett par gånger och släpp ut ånga. Öppna ugnen och sänk värmen till 100 grader.
  8. Grädda ytterligare i ca 30 minuter tills marängerna känns torra. Ta ut marängerna och låt dem kallna på plåten.

Vaniljkräm

  1. Häll mjölken i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i kastrullen.
  3. Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
  4. Koka upp mjölken och häll den över äggulorna. Häll tillbaka i kastrullen och värm till första bubblan, vispa under tiden.
  5. Passera genom en sil, vispa i smöret och sätt plastfilm över. Låt svalna.

Servering

  1. Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
  2. Spritsa eller lägg vaniljkrämen med en sked i varje pavlova. Spritsa eller lägg på vispgrädde. Fördela jordgubbarna över grädden och strö över kokos.
TIPS!