Somrig Niçoise

Somrig Niçoise
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Somrig Niçoise

20 ingredienser

Det här är världens godaste sommarlunch! För visst blir man hungrig, även om det är varmt ute. Det här är en sallad där man ska ha färskpotatis, haricots verts och ägg färdigkokta på lut i kylen, så går den snabbt att laga.

Ingredienser

portioner
  • 8 färskpotatisar, kokta kalla
  • 100 g haricots verts, kokta kalla
  • 1 isbergssallad
  • 4 tomater
  • 200 g tonfisk i olja
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 4 sardellfiléer
  • 8 svarta oliver
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar

dressing:

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • bladen av 1 stjälk färsk körvel
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk solrosolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 tsk citron, skalet, rivet

Gör så här

  1. Dressing: Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Hacka timjan och körvel. Tvätta citronen och strimla skalet. Pressa ut citronsaften. Blanda vitlök, timjan, körvel, senap, olja, vinäger, citronsaft och –skal till en dressing. Låt den vila svalt.
  2. Låt tonfisken rinna av i durkslag. Skölj sallaten och riv den i mindre bitar. Skiva potatisen. Blanda sallat, potatis och haricots verts och vänd ner hälften av dressingen. Skär tomaterna och äggen i klyftor.
  3. Lägg på tonfisk, tomatklyftor och äggklyftor på potatisblandningen. Lägg på sardellfiléerna och oliverna. Ringla över resten av dressingen, strö över persiljan och krydda med salt och peppar.