Somrig nachoplåt

Somrig nachoplåt-2
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Somrig nachoplåt

12 ingredienser

30 m

”Nachoplåt är egentligen ett matlagningsfenomen som brukar serveras när man vill göra tacos med det där lilla extra, och som dessutom besparar dig en massa disk när du vill servera mat till många. Jag har så klart tagit fram en efterrättsvariant på denna rätt. Söta kardemumma-nachos, syrlig färskostkräm och limemarinerade jordgubbar bildar tillsammans en »match made in heaven«. Ren och skär kärlek.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner4 - 6

nachos

  • 1 dl strösocker
  • 2-3 msk malen kardemumma
  • 10 tortillabröd (srtlk medium)
  • smör, att steka i

Limemarinerade jordgubbar

  • 250 g färska jordgubbar
  • 12 färska myntablad, finhackade
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 1 limefrukt, saften

Färskostkräm

  • 300 g färskost
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 limefrukt, klyftor
  • 6 färska myntablad

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  2. Blanda socker och kardemumma i en djup tallrik.
  3. Stek tortillabröden i rikligt med smör på båda sidor tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Dela varje bröd i 8 bitar och vänd dem i sockerblandningen medan de fortfarande är varma. Låt bitarna svalna helt och sprid sedan ut dem på en serveringsplåt eller i en form.
  5. Häll jordgubbarna i en finmaskig sil och sila av överflödig vätska.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en kräm. Toppa dina nachos med krämen och strö sedan över de limemarinerade jordgubbarna. Garnera med myntablad och citrusklyftor. Servera direkt och njut!