Somrig jordgubbstartelette

Somriga jordgubbstarteletter
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Somrig jordgubbstartelette

39 ingredienser

2 dagar

Vad är väl somrigare än härliga tarteletter med jordgubbsfyllning, punschkräm och mandelfyllning. Riktigt goda och festliga kommer dessa förgylla antingen fikat eller avslutet på middagen.

Ingredienser

portioner sats

Sablé med dinkel, dag 1

  • 15 g mandelmjöl (eko)
  • 20 g strösocker (eko)
  • 20 g florsocker (eko. går att använda endast strösocker)
  • 10 g honung (eko)
  • 1 g salt
  • 1 g vanilj, torkad och mald och eko
  • 65 g smör, osaltat och eko (går att använda saltat)
  • 25 g ägg [0,5 ägg]
  • 100 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 35 g fullkornsdinkel (eko. går att använda endast vetemjöl)

Punschkräm, dag 1 (används till jorgubbstarteletten)

  • 0,5 vaniljstång (ekologisk)
  • 100 g mjölk 3 % (eko)
  • 20 g strösocker (eko)
  • 20 g strösocker (eko)
  • 12 g majsstärkelse
  • 100 g mjölk 3 % (eko)
  • 55 g äggula
  • 30 g punsch
  • 20 g smör, osaltat och Eko

Punschlag, dag 1 (används till jordgubbstarteletten)

  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker (eko)
  • 1 citron, zest (eko)
  • vaniljstång, från punschkrämen
  • 40 g punsch (man kan ta efter eget tycke)

Jordgubbssylt, dag 1

  • 250 g jordgubbar, svenska och eko
  • 80 g strösocker (eko)
  • 30 g citronsaft (eko pressad från färsk citron)

Körsbärssylt, dag 1 (alternativ istället för jordgubbssylt)

  • 250 g körsbär, svenska, helst eko (går bra med frysta men det tar längre tid)
  • 60 g strösocker (eko)
  • 40 g citronsaft (eko pressad från färsk citron)
  • 4 g bittermandel [ca 4 stycken]

Mandelfyllningen, dag 2

  • 105 g mandelmjöl (eko) (går att byta ut mot pistage, till körsbärssylten)
  • 75 g strösocker (ekologiskt)
  • 3 g salt
  • 1 g vanilj, torkad och mald, (ekologiskt)
  • 75 g osaltat smör (ekologiskt)
  • 75 g ägg (gärna ekologiskt)

Gräddkräm, dag 2 (används till jordgubbstarteletten)

  • 75 g vispgrädde 40 %, lättvispad (eko)
  • 150 g punschkräm, vispad

Gör så här

Sablé med dinkel, dag 1

  1. Blanda mandelmjöl, strösocker, florsocker, honung, salt, vanilj och smör i en skål.
  2. Blanda sedan ner ägget.
  3. Tillsätt vetemjöl och fullkornsdinkel och blanda ihop till en deg. Lägg degen i låda med lock och låt stå i kylen tills imorgon. Tips! Du kan även kavla ut och fodra din smörade form redan dag 1, men låt degen vila i kylen i ca 6 timmar. Du kan till exempel göra degen på morgonen och kavla ut och fodra på kvällen, sedan låta den stå i kylen obakad över natten.

Dag 2

  1. Platta till degen mellan två bakplåtspapper och kavla ca. 2-3 millimeter tjock, ställ i kylen och låt degen kallna innan du fodrar din form.
  2. Fodra och nagga sedan botten med en gaffel, låt vila ca. 1-2 timmar i kylen. TIPS! Sätt en hårsnodd eller ett gummiband på båda ändarna av kaveln så blir det enklare att få ett jämnt tunt skal!
  3. Sätt ugnen på 170 grader och baka skalet i ca. 15 minuter. Det ska få en ljus gyllene färg, låt skalet svalna innan du fyller den med mandelfyllningen.

Punschkräm, dag 1 (används till jorgubbstarteletten)

  1. Gröp ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med mjölken och 20 g socker.
  2. Blanda 20 g socker i en liten skål med maizena så att det inte finns några klumpar.
  3. Blanda samman mjölk, äggula och punsch med sockerblandningen och tillsätt i kastrullen precis innan det kokar. Låt krämen koka i ca. 1-2 minuter under ständig omrörning, den ska tjockna och sedan kännas som om den blir lös igen.
  4. Tillsätt smöret och rör ut tills det smällt.
  5. Ta bort vaniljstången, skölj bort alla krämrester och spara till punschlagen. Ställ sedan krämen i kylen tills imorgon.

Punschlag, dag 1 (används till jordgubbstarteletten)

  1. Koka upp allt utom punschen och låt puttra i någon minut. När lagen är kokt tillsätter du punschen och häller i en burk med lock.

Jordgubbssylt, dag 1

  1. Koka samman alla ingredienser tills mestadels av vätskan försvunnit och det går att göra ett syltprov*, tar ca. 30 minuter beroende på temperatur.
  2. Kom ihåg att röra i botten på kastrullen då och då för att det inte ska bränna fast. Skumma av under kokningens gång.
  3. När sylten är klar häller du upp den i en rengjord/desinficerad burk och stänger locket.
  4. *Att göra ett syltprov betyder att lägga en klick sylt på en sval yta och sedan dra med skaftet på en sked eller liknande genom klicken. Om sylten flyter ihop är den inte klar, flyter den dock nästan ihop men lämnar som en öppen skåra genom hela klicken är den bra. Då handlar det sedan bara om önskad konsistens på sylten/marmeladen.

Körsbärssylt, dag 1 (alternativ istället för jordgubbssylt)

  1. Koka alla ingredienser tills nästintill all vätska är borta och bubblorna är stora. Detta ska bli mer som syltade körsbär än en sylt, men man kan välja konsistens efter eget tycke. Kom ihåg att röra och skumma av sylten under kokningens gång.
  2. När sylten är klar häller du upp den i en rengjord/desinficerad burk med lock.

Mandelfyllningen, dag 2

  1. Blanda alla ingredienser till smeten i en skål utom ägget.
  2. Blanda ut ägget med en gaffel och tillsätt lite åt gången medan du blandar samman smeten.
  3. Om smeten skär sig tillsätter du lite mjöl i taget tills den går ihop igen.
  4. Fyll det förbakade skalet till 2/3 från kanten och baka på 170 grader i 20-30 minuter beroende på storlek. Fyllningen ska inte sjunka när du rör vid den. Låt svalna innan du dekorerar.

Gräddkräm, dag 2 (används till jordgubbstarteletten)

  1. Vispa grädden separat till ca. hälften och blanda sedan med den uppvispade punschkrämen. Nu vispar du gräddkrämen till önskad konsistens så att den går att spritsa.
  2. Efter att du har bakat tarteletten med mandelfyllningen låter du den svalna och sätta sig innan du penslar med punschlagen och dekorerar med färska jordgubbar och din underbara punschkräm.