Sommarsoppa med blomkål och färskpotatis

koket.se
Sommarsoppa med blomkål och färskpotatis
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sommarsoppa med blomkål och färskpotatis

14 ingredienser

30 min

Siri gör en variant på husmanklassikern Ängamat. En perfekt soppa som kan serveras både kall och varm vilket gör att den passar alla väder!

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 6 färskpotatisar
  • 150 g sockerärtor
  • 2 färska lökar
  • ca 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka persilja, hackad
  • 0,5 kruka gräslök, hackad
  • 0,5 kruka dill, hackad
  • 2 ägg, kokta

Gör så här

  1. Dela blomkålen i buketter, hacka upp blasten och stammen, hacka potatisen i mindre bitar.
  2. Hacka löken grovt, använder du färsk lök hacka även blasten.
  3. Smält smöret i en kastrull och stek lök, potatis och blomkål tills löken är glansig, den ska inte få för mycket färg. Salta och peppra.
  4. Häll i vattnet samt grönsaksbuljongen och koka tills potatisen är mjuk, ca 8-10 min.
  5. Koka sockerärter i en separat kastrull i 2 minuter, kyl snabbt ned i isbad, skiva sedan tunt.
 Hacka örterna.
  6. Tillsätt grädde till soppan, ge den uppkok och mixa slätt.
  7. Servera soppan varm eller kall, med kokta delade ägg och hackade örter.

Glöm inte att matsortera skal från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din somriga soppa. /Köket-redaktionen