Sommartårta på Elsas vis

Baka jordgubbstårta till midsommar
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Sommartårta på Elsas vis

12 ingredienser

Min yngsta dotter Elsa bakar gärna, och helst söta kakor av olika slag. Den här tårtan finns i flera varianter och med många olika namn, som herrgårdstårta, Pinocchiotårta och Brittatårta. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

Tårtan brukar toppas med vispgrädde, men Elsa föredrarvaniljvisp eftersom det inte blir riktigt lika mäktigt.
Håkans vintips
Ett sött vitt vin är ett utmärkt alternativ till bären och marängen, om du inte väljer att bjuda på tårtan till kaffet.2917 PMC Beerenauslese Cuvée (ca 85 kr för 37 cl)är både friskt och fruktigt med en fin lite mandelkrydda.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk

maräng

  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl vaniljvisp
  • 1 l jordgubbar, skivade
  • 50 g mjölkchoklad, finriven

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet varvat med mjölken i äggsockerblandningen.
  4. Blanda till en jämn smet och bred ut den i en långpanna med bakplåtspapper.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda strösocker och vaniljsocker och vänd ner i äggvitorna.
  2. Blanda och bred marängsmeten över kaksmeten.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
  4. Se till så att marängtäcket inte bränns.
  5. Låt kakan svalna. Tänk på att inte täcka över kakan innan den svalnat helt eftersom det då bildas kondens som gör kakan blöt.

Servering

  1. Vispa vaniljvispen hårt och bred ut den jämnt över kakan. Dekorera tårtan med jordgubbar och choklad.