Sobanudlar med grönt te, pilgrimsmussla och kall buljong

0 röster
40 m
4

Japanska sobanudlar av bovete serveras här i en kall buljong och toppas med halstrad pilgrimsmussla och zucchini.

Här hittar du receptet på Fridas Dashi-buljong. Frida tipsar om att man kan använda olika typer av nudlar som äggnudlar, sötpotatisnudlar, somen nudlar, glasnudlar, risnudlar osv. Även glutenfria nudlar av gurka och zucchini passar fint.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 400 g sobanudlar smaksatta med matcha-te alt vanliga sobanudlar
  • 4 msk kallpressad sesamolja
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 1 grön rättika, ca 150 g
  • 4 små gröna zucchini, gärna med blommorna kvar
  • 2 salladslökar, vita delen
  • 4 tsk helt bovete, rostat
  • 4 tsk sesamfrön, rostade
  • koriander till servering
  • ev harsyra
  • matolja till stekning
  • salt

Buljong

  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk risvinäger
  • 2 lime
  • 1 nypa shichimi togarashi (japansk kryddblandning)
  • 2 dl dashi-buljong, se tips
  • 2 nypor salt

Gör så här

  1. Buljong
    Skär gurka och äpple i stora bitar. Mixa med korianderstjälkar, vinäger, pressad limejuice och shichimi togarashi.
  2. Sila genom en finmaskig sil och blanda juicen med dashin. Salta.
  3. Nudlar
    Koka nudlarna i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen under sporadisk omrörning.
  4. Häll av vattnet och kyl nudlarna i kallt vatten. Ringla över sesamoljan och vänd runt försiktigt.
  5. Toppings
    Stek pilgrimsmusslorna hårt i olja i en stekpanna på hög värme ca 20 sekunder på varje sida. Lägg dem åt sidan. De ska fortfarande kännas råa inuti. Salta försiktigt.
  6. Skär rättikan tunt på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg i isvatten.
  7. Skär zucchinin i 1/2 cm tjocka skivor. Om zucchinin har blommor, halvera dem. Skär den vita delen av salladslöken på snedden i tunna skivor.
  8. Servering
    Fördela nudlarna i fyra skålar. Lägg på pilgrimsmusslor, grönsaker och eventuellt zucchiniblommor. Häll buljongen över nudlarna. Toppa med koriander, salladslök och eventuellt harsyra. Strössla över rostat bovete och sesamfrön.
8 juni 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept