Snabb kimchi på kinakål och morötter

Kimchisallad
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Snabb kimchi på kinakål och morötter

13 ingredienser

30 m

Originalreceptet till denna supernyttiga koreanska sallad kräver ungefär en veckas förberedelser. Vår förenklade version, där vi snabbkokar grönsakerna, tar en halvtimme och smakar lika gott. Kimchi passar till i stort sett allt.

Ingredienser

portioner
  • 1 stånd kinakål
  • 1 purjolök
  • 2 morötter (små)

Koklag

  • 2,5 l vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk salt

dressing

  • 1 limefrukt
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

  1. Skär bort roten på kålen och skär den i grova bitar, 4 x 4 cm. Skala och strimla morötterna. Dela, skölj och strimla purjolöken. Koka upp vatten, vinäger och salt i en stor gryta. Koka morotsstrimlorna i vattnet ca 3 minuter, ta upp dem och låt svalna. Koka sedan kål och purjo ca 1 minut. Sila av och låt även dem svalna.

Dressing

  1. Pressa ut saften ur limen och skala och riv vitlöken. Dela paprikan, skär bort kärnorna och tärna fruktköttet ytterst fint. Blanda limesaft, vitlök, paprika, risvinäger och sambal i vattnet i en kastrull. Koka upp alltsammans, lägg i buljongtärningen och sjud ca 2 minuter.
  2. Blanda dressingen med grönsakerna i en stor skål. Ställ kimchin i kylen och låt stå någon timme före servering, så att smakerna ”gifter sig”.